Η πρώτη επίσημη του θεσμού της διαμεσολάβησης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ
Η πρώτη επίσημη του θεσμού της διαμεσολάβησης

Πρώτη δημοσίευση: εθνος.gr της 26.03.2013.

Το θεσμό της διαμεσολάβησης στη χώρα μας «εγκαινίασε» σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κων. Μίχαλου. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ν. Κανελλόπουλος.
Η πρώτη επίσημη του θεσμού της διαμεσολάβησης

O κ. Ρουπακιώτης, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς καθιερώνεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Τόνισε, δε, ότι θα καθιερώσει την 20η Μαρτίου «Ημέρα της Διαμεσολάβησης» και παράλληλα θα επιδιώξει την εισαγωγή της διαμεσολάβησης ως μάθημα στις Νομικές Σχολές της χώρας.

Αρχικά, στη μεσολάβηση θα επιλύονται μόνο μικροδιαφορές του ιδιωτικού τομέα, ενώ, το μέτρο αυτό με την πάροδο του χρόνου θα επεκταθεί στις διαφορές του δημόσιου τομέα, στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στις αστικές (εκτός των γονικών διατροφών και της επιμέλειας ανήλικων τέκνων), τις εμπορικές, καθώς και σε όλες τις διαφορές που έχουν να κάνουν με απαιτήσεις (ακόμη εν μέρει και στις εργατικές διαφορές).

Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να επεκταθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης ακόμη και στις ναυτιλιακές διαφορές, ώστε να μην φεύγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα.

Το κόστος της διαμεσολάβησης θα προσδιοριστεί περίπου στα 150-200 ευρώ και θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου με την ελάχιστη, όμως, αμοιβή. Το ποσό των 150 - 200 ευρώ, όπως και η δικηγορική αμοιβή, είναι πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα ο χρόνος επίλυσης των διαφορών είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την επίλυση μιας διαφοράς από τα ελληνικά δικαστήρια.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο τα έξοδα της διαμεσολάβησης θα είναι επιδοτούμενα από τα επιμελητήρια. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα κατά το διαμεσολαβητικό στάδιο.

Στη μεσολάβηση θα συμμετέχουν δικηγόροι, οι οποίοι θα καθίσουν πάλι στα θρανία για να εκπαιδευτούν και θα δώσουν στο τέλος αυστηρές εξετάσεις ενώπιον ειδικής επιτροπής που θα συμμετέχουν και δικαστές (αρεοπαγίτες).

Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης πρέπει να πετύχει στη χώρα για τέσσερις λόγους: αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας και μάλιστα τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται, δεν επιβαρύνει τη δικαιοσύνη, για την επίλυση των διαφορών αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι, έξω από την καθαρή νομική σκοπιά και θεώρηση των πραγμάτων, και στην όλη διαδικασία συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι διάδικοι οι οποίοι συνεισφέρουν με λύσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «η διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους» και συμπλήρωσε ότι «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή δικαιοσύνη κάθε επιτυχημένη διαμεσολάβηση, όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν είναι ανταγωνιστικός του δικαστή, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ, σε σύντομο χρόνο με λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίλυση των διαφορών μέσω των δικαστηρίων και με απόρρητο χαρακτήρα, θα επιλύονται οι διαφορές των πολιτών. Μάλιστα, η κ. Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.